Grillning, studsmattor och andra påminnelser inför sommaren

Vy över strand och hav
Strand och hav

När värmen och sommaren kommer vill alla kunna njuta av sin gård och sin utemiljö. I ditt område lever du nära dina grannar, och för att alla ska trivas måste man visa varandra respekt och hänsyn.

Det är alltid tråkigt att behöva informera om förbud men vi vill klargöra en del saker för att undvika risken att störa sina grannar. Även om något inte är uttryckligen förbjudet så är det inte tillåtet att störa sina grannar. Detta är en svår balansgång då vad som upplevs som störande är väldigt individuellt.

Grilla lugnt – Att grilla är trevligt men också något som kan störa grannar. Använd gärna de grillplatser som finns i våra områden. Vi ser gärna att du grillar på din uteplats eller balkong, men endast med elgrill eftersom alla ska ha chansen att njuta av fina sommarkvällar från sina balkonger utan att störas av rök och os.

En annan viktig anledning är att kol- och gasolgrillar utgör en stor brandfara.

Inga studsmattor – Eftersom studsmattor medför en stor olycksrisk och vi dessutom är ansvariga för det som sker inom våra områden, kan vi inte tillåta studsmattor på gårdar och uteplatser.

Dags för plask – Pooler får heller inte ställas upp på gemensamma ytor då vi som fastighetsägare ansvarar för säkerheten. Det är okej med plaskpooler för de minsta barnen. Kom bara ihåg att alltid hålla koll och att tappa ur vattnet när de badat klart, på grund av olycksrisken.

Lek på gården – Att skapa trivsel och gemenskap i ett område kräver att alla tar sitt ansvar. Ett ansvar ligger också i att som vuxen prata med sina barn om hur man beter sig i sitt område och mot sina grannar. Gården är till för alla, vuxna som barn.
Barn har spring i benen, och gärna på morgonen. Tänk på att alla ljud från gården går in till dina grannar. Självklart får man både leka och stoja, men inte för tidigt på morgonen eller för sent på kvällen.

Kör varsamt – Så här på våren och sommaren är många barn ute och leker. Försök hålla det i minnet och kör lite extra lugnt kring bostadsområdena.

Fimpar – Undvik att kasta fimpar på marken. Tänk på småbarn och husdjur, inte minst den allmänna trivseln i området och det kan utgöra brandrisk.

Cykelparkering – Sommaren är cykelns årstid. Se bara till att parkera den antingen i cykelställen eller i cykelrummen. Då blockerar du varken dörrar eller vägar i onödan.

På balkongen
Många vill ha blommor på balkongen och om du väljer att ha balkonglådor måste de placeras på insidan av räcket. Det är av säkerhetsskäl eftersom lådorna kan falla ner och orsaka svåra personskador om de sitter utvändigt. Skaka inte mattor från balkongen eftersom dammet kan spridas till dina grannar. Kanske sitter de på sin balkong och fikar eller har ställt upp ett fönster för att vädra då känns det inte särskilt kul att få in smågrus och ludd. På balkongen får man gärna lägga konstgräs, en matta eller trätrallar. Däremot får du inte lägga fasta golv som t ex klinkers.

Tänk på – Alla behöver också hjälpa till att hålla gården ren och snygg genom att ta rätt på sitt eget skräp och plocka undan de saker man tar ut.

Med ömsesidig hänsyn och respekt kan vi skapa ett boende där alla kan trivas och njuta av värmen och sommaren!

Trevlig sommar! 🙂