Ska du flytta?

Checklista till dig som ska flytta ut från hyreslägenhet

 1. Uppsägning

För att säga upp ditt hyresavtal behöver du lämna in ifylld uppsägningsblankett eller logga in på stubo.se

Så här gör du för att säga upp din lägenhet via websida:

  1. Logga in på Mina sidor
  2. Klicka kontraktuppsägning
  3. Välj kontrakt…
  4. Kontrollera att du har fyllt i alla obligatoriska fält korrekt. Klicka sedan på knappen Säg upp kontrakt

Uppsägningstiden är tre kalendermånader (se ditt kontrakt för eventuella avvikelser).

Säger du upp din lägenhet den 10 mars börjar vi räkna fr.o.m. kommande månadsskifte vilket är 1 april och ditt avtal upphör då 31 juni.

Efter att vi tagit emot uppsägningen kommer du att få en bekräftelse med ytterligare information.

2. Besiktning

I anslutning till flytten görs två lägenhetsbesiktningar, en tekniskbesiktning och en avflyttningsbesiktning.

Tid för första besiktning bokas efter att du har sagt upp din lägenhet, du blir kontaktat inom 10 dagar för tidsbokning. Under första besiktningen bedömer vi lägenhets skick, och om det finns saker som behöver åtgärdas. Vid skador eller onormalt högt slitage på lägenheten kan du bli ersättningsskyldig. När första besiktningen är klar informeras du om eventuella brister och vad som ska vara åtgärdat inför avflyttningsbesiktningen.

Avflyttningsbesiktning

Innan du flyttar från din lägenhet behöver du städa din lägenhet mycket ingående och noggrant. Viktigt att tänka på att det är ditt ansvar som hyresgäst att genomföra noggrann städning innan du flyttar. Tänk på att tillhörande uteplats/balkong och förråd ska vara tömda och städade.

Om slutstädningen är bristfälligt utförd kan du blir ersättningsskyldig om vi måste anlita en städfirma.

3. Visning av din lägenhet

Har du sagt upp din lägenhet behöver du vara beredd på att visa lägenhet för den eller de personer som ska flytta in efter dig. Vanligtvis tar den nya hyresgästen kontakt med dig för att komma överens om en tid för visning som passar er båda.

Vill du att Stubo visar lägenheten, kontakta uthyrning snarast efter att du har fått uppsägningsbekräftelsen.

4. Nyckelavlämning

Lägenhets nycklar måste lämnas tillbaka när du flyttar. Det gäller även nycklar till exempelvis förråd, tvättstuga och garage/motorvärmare. Om inte samtliga nycklar kan lämnas tillbaka kan du bli skyldig att betala vad det kostar för Stubo att byta lås.

Nycklarna lämnas senast klockan 12.00 första vardagen efter att hyreskontraktet har upphört. Om den förste infaller en helgdag gäller nästkommande vardag.

5. Anmäl till Skatteverket att du flyttar

När du ska flytta ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket. När du anmäler flytt blir du folkbokförd på den nya adressen. Det är gratis och kan göras i Skatteverkets e-tjänst eller via pappersblankett.

Gör din anmälan innan du ska flytta eller senast en vecka efter att du flyttat. Då gäller din nya adress från den dag du flyttar in. Rätt adress i folkbokföringen innebär bland annat att myndigheter och många andra aktörer i samhället har din riktiga adress. Önskar du eftersändning av din post beställer du det hos svensk adressändring (adressandring.se).

Notera att lägenhetsnumret är en del av din adress. Lägenhetsnumret består av fyra siffror som visar på vilken våning, och var på våningen, som lägenheten finns. Du hittar lägenhetsnumret i ditt hyresavtal och i husets entré.

Kom ihåg att du som är inneboende eller hyr en lägenhet i andra hand inte ska ange c/o i din flyttanmälan. Du måste se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om det finns en sådan.