Kallt i lägenheten?

När det blir kallt ute, särskilt vid snabba temperaturomslag, kan det ta tid innan värmesystemet anpassar sig. Ett kallt element behöver inte betyda att det är något fel, det är temperaturen i rummet som är viktig. Här hittar du lite tips och råd om du tycker det känns kallt i din lägenhet. ​

·         Står möbler, exempelvis soffa eller säng tätt intill elementet? –  Flytta i så fall fram möblerna så att de står ett par decimeter ifrån elementet så att värmen sprids bättre.

·         Täcker tjocka gardiner för termostatvredet? – Det kan medföra att termostaten känner av högre temperatur än vad rummet har och elementet slår därför ifrån.

·         Är fönsterventilerna stängda? – Öppna upp dem. Luftkvaliteten blir bättre. Stängda fönsterventiler förhindrar inte luft från att komma in i lägenheten då det ändå sker genom brevinkast, fönster och otäta dörrar. ​

·         Slutligen, vrid termostatvredet fram och tillbaka ett tiotal gånger. Varför? – Jo, för att ventilen kan ha fastnat i ett stängt läge under sommaren. Ställ det sedan i fullt öppet läge.

Kallt element?​

Tänk på att alla element inte behöver vara varma. Ibland räcker det att exempelvis ett av två element är igång för att en temperatur på 20 grader ska uppnås. Detsamma gäller om elementet bara är lite ljummet. Det kan räcka för att temperaturen ska uppgå till 20 grader. Det är därför viktigt att du alltid kontrollerar vad du har för temperatur mitt i rummet.

Ojämn värme på element​

Det är inte alltid hela elementet är varmt. Är det varmare upptill? – Lugn, då är allt i sin ordning. Är det däremot enbart varmt nertill och/eller om det porlar, låter som det rinner inuti elementet?  -Elementet kan då behöva luftas. Det hjälper vi dig med!

Om du har testat ovanstående och ändå upplever att det är kallt inne vill vi att du mäter din inomhustemperatur. Placera termometern en meter över golvet mitt i rummet. Din inomhustemperatur ska vara minst 20 grader. Om temperaturen är lägre är du välkommen att kontakta oss.

Publicerat den
Kategoriserat som Nyheter