Åldringsbrott – Viktig information från polisen

Bedrägeri- och åldringsbrott
Vi vill med denna information uppmärksamma att åldringsbrotten ökar i region väst.
Modus operandi d.v.s. tillvägagångssättet på några av de senaste brotten inom denna kategori, är att målsägande (den brottsutsatta) blir uppringd av en person som utger sig för att vara polis, ringa från banken eller någon säkerhetsavdelning. Personen presenterar sig med olika namn och påstår exempelvis att målsägandens kort behöver bytas eller att uttag skett på målsägandens kort. Målsäganden ombeds att lägga bankkortet i ett kuvert och överlämna det till en person som kommer att besöka målsäganden.

I vissa fall ombeds även målsäganden att lägga allt sitt guld i en påse. Målsägande är både män och kvinnor och majoriteten är födda under 1920-talet, d.v.s. våra äldsta i samhället. Brotten har övervägande skett på eftermiddagarna.
Får man liknande besök är det att betrakta som ett pågående brott = ring 112.

Vi har också haft ärenden där man utgett sig att ringa från banken och att en låneansökan har beviljats och att man därför ska logga in med sitt Bank ID. Även personer som påstått sig ringa från brottsofferjouren har förekommit.

Vi kan se att det finns en ökad medvetenhet gällande dessa brott och att vi generellt blivit duktigare på att genomskåda denna brottslighet och avslutar samtalen snabbt. Tyvärr är många av våra gamla väldigt utsatta i fråga om den här typen av brottslighet.

Glöm inte att det är viktigt att polisanmäla så att vår lägesbild blir så rättvis som möjligt. Och det tål att upprepas- logga ALDRIG in med ditt Bank ID på annans begäran och släpp heller inte in okända människor i bostaden.

– Erica Pettersson och Sven Gardell, kommunpoliser Lokalpolisområde Borås, Ulricehamn/Tranemo

Publicerat den
Kategoriserat som Nyheter