Frågor och svar om värmen

Hur vi upplever temperaturen inomhus är ofta väldigt personligt. Här har vi samlat några av de vanligaste funderingarna som ofta dyker upp när hösten och vintern kommer.

HUR VARMT BÖR DET VARA INOMHUS?
Enligt socialstyrelsens rekommendationer ska temperaturen ligga runt 20-21°C i lägenheten.

NÄR SÄTTER VI PÅ VÄRMEN I HUSEN?
Många tror att värmen sätts på vid ett visst datum, men så är det inte. Värmen sätts på automatiskt när det blir kallt ute. Ju kallare det blir, desto varmare vatten skickas ut till elementen. Vid snabba väderomslag, till exempel vid höst och vinter, hinner inte alltid fastighetens värmesystem med att ställa om till att producera mer värme och det kan därför upplevas som kallare i din bostad. Lösningen är att ta på en extra tröja och ett par varma tofflor den tid det tar för systemet att justera sig. Det blir snart rätt temperatur i din lägenhet igen.

VARFÖR ÄR MITT ELEMENT KALLT IBLAND?
Om det är 20°C i rummet behövs det inte producera ut något värme i lägenheten. Därför kan elementet vara kallt trots att det är minusgrader ute. När temperaturen är under 20 grader så ska elementen vara varmare upptill och kallare längre ner för att få ut maximalt med värme.

VAD KAN JAG GÖRA FÖR ATT REGLERA VÄRMEN?
Tänk på hur du möblerar. Soffor och hyllor som placeras framför elementet hindrar värmen från att sprida sig i rummet. Tunga gardiner som hänger framför termostaten gör att den får svårt att känna av den genomsnittliga värmen i rummet och utgår från att det är varmare än det faktiskt är i rummet. Dra även upp persiennerna för att låta solljuset komma in och göra sitt till.

VARFÖR DRAR DET KALLT VID FÖTTERNA?
Drag vid golvet beror ofta på att de så kallade friskluftsventilerna är öppna. För att ventilationen i våra lägenheter ska fungera, måste dessa ventiler vara öppna. På så vis blir inomhusmiljön också bättre. Temperaturen utmed golvet kan variera. Ska du mäta temperaturen inomhus, placera termometern mitt i rummet cirka 1,5 meter ovanför golvet. På så vis får du den mest rättvisa temperaturen. Är det för kallt inne en längre period vill vi att du gör en felanmälan så att vi kan göra en kontroll av fastigheten.

Katt ligger på fönsterbräda