Historien om Brunnsnäs Säteri

Diana Skoglund har i veckan bott tre år på Brunnsnäs Säteri. Hon har tidigare arbetat som miljöstrateg på Ulricehamns kommun men nu driver hon eget företag och föreläser inom områdena miljö och hållbarhet. Diana bor i den nordöstra flygen och trivs väldigt bra.
– Det är lyxigt att ha en stor uteplats som vätter mot sjön. Jag brukar säga att jag är hemma när jag är inne och på semester när jag är ute, skrattar Diana.

Dianas mamma växte upp i Finland och läste som ung böckerna om ”Gårdarna Runt Sjön” och kom att döpa sin dotter efter namnet från böckerna. Böckerna är skrivna av Birgit Sparre, som var en av Sveriges mest lästa författare under 30- och 40-talet och än idag trycks böckerna i nya upplagor.
– Mamma flyttade från Finland för att se världen. Hon hamnade i  Tranemo där hon träffade min pappa, berättar Diana.

Birgit Sparre bodde sin sista tid i livet på Brunnsnäs Säteri i samma del av huset där Diana nu bor.
– Det var en fantastisk författare som under decennier underhöll sina läsare. Mitt under andra världskriget gavs böckerna även ut i norden och skapade framtidstro för sina läsare, säger Diana.

Brunnäs Säteri byggdes år 1776 av Gustav Adolf Sparre vars mormor från familjen Sahlgren var ofantligt rik. Hon drev sockerfabriken i Gamlestaden i Göteborg. Sparre själv åkte runt på så kallade bildningsresor i Europa. Han hade ett skarpt öga för konst och det sägs att han hade den största konstsamlingen efter Sveriges dåvarande kung Gustav III. Sparre hjälpte kungen med rådgivning om konst och kungen i sin tur sägs ha hjälpt Sparre med inredning. Vad har funnits på Brunnsnäs kan man undra?

När Gustav Adolf Sparre byggt färdigt huset blev han kär. Han tyckte inte huset var fint nog för sin käresta utan flyttade köpte istället till Kulla Gunnarstorp slott strax utanför Helsingborg. Innan dess planterade Sparre 250 lindträd i trädgården och många står kvar än idag. Gustav Adolf Sparre avled redan 1794 och dottern tog över säteriet.

År 1810 kom en sjökapten Cotley till Brunnsnäs som anlade en engelsk trädgård. Lindarna som Sparre planterat fick stå kvar. Åren som följde blev säteriets storhetstid. Nu vallfärdade folk hit från hela landet för att se den vackra byggnaden och dess trädgård men också promenera i det som idag är naturreservatet Kråkebo, som omger Brunnsnäs Säteri.

I 1900-talets början bodde en präst på Brunnsnäs. Prästen arrangerade flera konfirmationsläger där gudstjänsterna hölls i en liten naturkyrka ute i det fria.
– Än idag möter jag gamla människor som varit på läger på Brunnsnäs Säteri, fortsätter Diana.

Efter det har Brunnsnäs Säteri varit i privat regi tills kommunen 2021 köpte husen. Diana har under åren fått förfrågan och arrangerat rundvandringar i området. Det har nämligen visat sig att förutom den vackra naturen finns det spår från vikingatiden strax intill säteriet.
– Området har varit bebott i tusentals år. Det finns arkeologiska utgrävningar och spår från bronsåldern. Första huset tror man byggdes år 1550. Det finns mycket spännande historia att ta del av, avslutar Diana.

Brunnsnäs Säteri
Diana Skoglund
Diana bor i den nordöstra flygeln på Brunnsnäs Säteri.